Tylsä veitsi on kokin painajainen. Terä, joka ei leikkaa on myös turvallisuusriski, sillä veitsen lipeäminen leikattavan kappaleen päältä tapahtuu herkemmin tylsällä veitsellä. Siksi on tärkeä huolehtia terän ylläpidosta asianmukaisella tavalla. Tässä meidän kokemusten perusteella kerättyjä vinkkejä veitsestä huolehtimiseen.
Ensimmäinen askel jokaisen veitsen kanssa on huolellinen puhdistus ja kuivaus käytön jälkeen. Pätee keraamisiin ja ruostumattomiinkin veitsiin, mutta eritoten hiiliteräksen kanssa kyllä huomaat, jos et kuivannut veistä käytön jälkeen. Huuhtelemalla terä puhdistuu etenkin kasviksista irtoavista hapoista, jotka syövyttävät terän pintaa pikku hiljaa. Kuivaamisella varmistetaan ettei terä lähde ruostumaan. Jos jätät veitsen pitkäksi aikaa käyttämättä, esimerkiksi kesämökille talveksi, voit sivellä terän ruokaöljyllä, jolloin öljy suojaa terää toimien ikään kuin varastorasvana.
Muista pestä terä astianpesuaineella, jos olet käsitellyt raakaa lihaa, kalaa tai terässä on edellisen kesän varastoöljyt pinnassa.
Pitikö vielä muistuttaa, ettei veitsiä tule pestä astianpesukoneessa vaikka ne sitä valmistajan mukaan kestäisivät. Astianpesukoneen pesuaineessa on zeoliittia, joka hioo veitsen terää tarpeettomasti ja näin ollen tylsyttää terän. Pesuainejäämiä jää myös herkästi veitsen teräpinnan pieniin epätasaisuuksiin, josta ne siirtyvät leikattavaan ruokaan. Periaatteessa puhtaasti höyryllä pestäessä voisi veitsen pestä koneellisesti.
Konstit on monet ja voit hifistellä teroittamisen kanssa juuri niin paljon kuin koet tarpeelliseksi. Henkilökohtaisesti olen kohtalaisen laiska teroittaja ja käytän käsivaralta timanttiviilaa tai oman kaupan valikoimista löytyvää hiomakiveä. Tällä ei ihan parasta mahdollista lopputulosta saavuta, ellei ole todella vakaa käsi, mutta se on riittänyt ainakin itselle mainiosti. Teroittaa saa hieman useammin toki.
Teroittamisen lisäksi terä voidaan tarvittaessa oikaista, jolloin käytetään timanttista tai keraamista puikkoa. Työ vastaa vaiheiltaan teroitusta, mutta tehdään ylläpitotoimena, jolloin terä vain suoristetaan. Oma teroitustyylini on jotain teroituksen ja suoristamisen välimaastosta. Suoristaminen on tarpeen, kun veitsen terä on vielä hyvässä kunnossa, mutta leikkausominaisuudet ovat heikenneet. Tällöin veitsen terän kärki on taipunut ja riittää kun taipuma suoristetaan puikolla. Moni käyttää puikkoja usein ja teroittavat harvemmin. Näin terän käyttöikäkin pitenee, sillä teroittaminen syö aina materiaalia terästä pois.
Teroittamiseen löytyy useita eri tapoja ja työvälineitä, joten suosittelen kokeilemaan ja testaamaan erilaisia vaihtoehtoja ja valitsemaan itselle sopivimman tavan toimia.
Puukkoa säilytetään aina tupessa ja keittiössä veitsiä tulisi säilyttää tukissa tai magneetissa. Näin minimoidaan terän osuminen turhaan muihin tavaroihin ja terä pysyy parempana pitkään. Jokainen isku terään todennäköisesti heikentää terävyyttä ja oikein kova iskut voivat murtaa terästä palasia. Etenkin keraamiset veitset ovat herkkiä, sillä ne ovat kovuutensa vuoksi erittäin hauraita ja murtuvat iskusta.
On tärkeä huomioida kahvan puhdistaminen ja huolto tarvittaessa. Puukahvaiset veitset on usein käsitelty vernissalla tai vastaavalla elintarvikekäyttöön hyväksytyllä öljyllä, kuten kiinanpuuöljy. Öljy suojaa puuta kosteudelta ja halkeilulta. Tämä pinnoite kuitenkin kuluu ajan myötä, ja tulisi uusia, jotta kahva pysyy kauniina ja kestää kosteutta. Puukahvoja ei tule tarpeettomasti kastella ja ne pysyvät parhaiten puhtaana, kun niitä käsittelevä käsi on puhdas.
Muovi- ja silikonikahvaiset veitset kestävät pesua paremmin ja ovatkin sottapyttykätisen kokin valinta. Puisenkin kahvan voi puhdistaa nihkeällä liinalla käytön jälkeen. Hygieniasyistä on kuitenkin tärkeää, ettet käsittele raakaa lihaa tai kalaa samalla kädellä, jolla pidät puukahvaista veistä.
Käytän Pientä Kokkiveistä melkein päivittäin ja olen parin vuoden välein hionut kahvaa hieman ja laittanut uuden vernissan. Elintarvikehyväksyttyä vernissaa myy ainakin Wanha Wiljami. Ei ole maksettu mainos.
1. Huuhtele ja kuivaa käytön jälkeen
2. Teroita tarpeen mukaan
3. Säilytä oikein
4. Huolla kahva
5. Älä pese astianpesukoneessa